Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

KÖP 2/3/4 PRODUKTER, FÅ 10%/12%/15% RABATT

Doftoljor vs. Eteriska Oljor: Vad är Skillnaden?

Doftoljor vs. Eteriska Oljor: Vad är Skillnaden?

Doftoljor och eteriska oljor är mycket populära typer av doftoljor. Dessa två typer av oljor är mycket lika, till exempel används båda i ljus, parfymer och andra doftande kosmetika. Men det finns några viktiga skillnader mellan dem. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera hur dessa två typer av oljor skiljer sig åt, samt vad de är, hur länge de håller, deras fördelar och mer!

Vad är parfymolja?

Alla parfymer innehåller parfymolja. I grund och botten är parfym, som vi känner det, denna typ av olja utspädd med andra ingredienser (t.ex. alkohol). Det finns två typer av parfymolja, syntetiska doftoljor och naturliga doftoljor. Naturliga doftoljor har funnits sedan urminnes tider, och med tiden har vi utvecklat våra metoder och kunnat utveckla syntetiska doftoljor. Vi kommer att diskutera dessa typer mer i detalj nedan:

Syntetiska doftoljor

Syntetiska doftoljor är en bred term som används för olika typer. Generellt sett skapas syntetiska dofter artificiellt i laboratorier. Helt syntetiska är helt tillverkade produkter. Halvsyntetiska använder både naturliga och konstgjorda dofter. Naturliga isolat skapas från syntetiska och naturliga produkter. Syntetiska doftoljor är långvariga och doften håller längre än naturliga doftoljor.

Naturliga doftoljor

Naturliga dofter är dofter som skapas från naturliga ingredienser från naturen. Populära dofter inkluderar olika typer av trä, träd, växter och blommor. Processen att extrahera naturliga oljor är svår och kan ofta gå fel, vilket innebär att resurser och pengar slösas bort. Detta kan ha en negativ påverkan på miljön. Därför återskapas vissa naturliga dofter som syntetiska oljor. Naturliga doftoljor håller i ett till två år, medan syntetiska oljor kan hålla i upp till fem år.

Parfymoljor kan också köpas och användas som dofter. Det tros att doften håller längre än när man använder sprayparfymer. Vi kommer att diskutera några andra användningsområden för doftoljor nedan.

Vilka är några användningsområden för doftoljor?

Det finns olika användningsområden för doftoljor, här är några av de mest populära applikationerna för både syntetiska och naturliga oljor:

Hemmaanvändning av doftoljor

Parfymoljor kan användas för att få ditt hem, kontor eller utrymme att dofta gott. Det finns några enkla sätt att uppnå detta.

  • Skapa din egen luftfräschare: Tillsätt bara några droppar olja i en plastflaska med spraymunstycke och fyll sedan på med vatten. Skaka väl, och sedan är du redo att använda doften i vilket rum som helst.
  • Tillsätt i en oljebrännare: Lägg upp till fem droppar av oljan med en skvätt vatten på toppen av en oljebrännare. Tänd sedan ett ljus och placera det på botten av brännaren. Vattnet och oljan kommer att avdunsta och rummet kommer att ha en härlig doft på nolltid.
  • Tillsätt till en tygbit: Tillsätt några droppar olja till en tygbit och placera den sedan i din garderob eller lådor för att ge dina kläder en doft.

Du kan också njuta av doften genom att tillsätta oljan i en diffusor, ljus eller potpurri.

Personlig användning av doftoljor

Doftoljor kan också användas för personlig användning, bortom att dutta några droppar på huden, här är några mer kreativa sätt att få ut det mesta av dem:

  • Tillsätt i schampo eller kroppslotion: Ta en doftfri produkt och tillsätt upp till 10 droppar olja. Detta kommer att skapa en härligt doftande produkt.
  • Skapa en badbomb: Ett roligt projekt är att göra din egen badbomb med dina favoritdofter.

Hur länge håller doftoljor?

Den genomsnittliga livslängden för doftoljor när de öppnats är ett år. Det beror dock på hur du förvarar oljorna medan de används. Här är några topptips för förvaring av doftoljor:

  • Håll dem borta från direkt solljus och artificiellt ljus, och i en sval och mörk plats.
  • Se till att de förvaras på en plats med en jämn temperatur.
  • Håll flaskan förseglad tills du är redo att använda den, och se till att den är stängd när den inte används.
  • Förvara i en lufttät behållare.

Populära dofter som används i parfymoljor

En av de mest populära dofterna som används i parfymoljor är trä. Detta är en naturlig ingrediens, men det kan också produceras artificiellt, vilket nu är vanligare på grund av klimat- och avskogningsproblem. Trä ger en robust och komplex doft till en parfym och tenderar att vara långvarig. Vanliga typer av trädofter inkluderar cederträ, frankincense och vetiver.

En annan populär doft som används i parfymoljor är blommor. Blommiga dofter sträcker sig från lätta till komplexa och långvariga och är mycket populära i damdofter. Några av de mest populära blommiga parfymoljorna inkluderar svart ros och lavendel.

Fräscha och citrusaktiga dofter är också mycket populära dofter som används i parfymoljor. Dessa erbjuder krispiga och lätta noter till en parfym och kombineras ofta med starkare blommiga dofter för att skapa något med djup. Populära fräscha och citrusaktiga dofter inkluderar spearmint, citron och eucalyptus.

Vad är en eterisk olja?

Eteriska oljor är 100 % naturliga. Dessa oljor extraheras från naturen, såsom från en växt, blomma, trä och mer. Utvinning är svårt och uppnås antingen genom destillation eller kallpressning. Dessa oljor blandas inte med några andra ingredienser eller tillsatser. De kan inte heller skapas artificiellt, eftersom källan har hundratals kemikalier som erhålls genom naturliga processer (t.ex. årstidernas förändringar) som inte kan reproduceras.

I tusentals år har eteriska oljor använts i en praktik som kallas aromaterapi, som syftar till att förbättra fysisk och mental hälsa. Idag är eteriska oljor särskilt populära för att lindra ångest och stress.

Hur länge håller eteriska oljor?

Varje eterisk olja är olika. En allmän tumregel är att eteriska oljor håller i upp till två år innan den kemiska sammansättningen börjar brytas ner. Experter föreslår att du bör byta ut dina eteriska oljor högst var tredje år för att vara på den säkra sidan. Precis som doftoljor kan livslängden förlängas genom korrekt förvaring. Följ samma tips för att få ut det mesta av dina oljor.

Populära eteriska oljor och deras fördelar

Eteriska oljor har många fysiska och mentala fördelar för användaren. Det är viktigt att komma ihåg att du aldrig ska konsumera eller svälja dessa oljor. De kan appliceras direkt på huden, som absorberar dem och låter dig njuta av fördelarna. Eller så kan oljorna inhaleras på ett säkert och korrekt sätt.

Om du är osäker på om användningen av eteriska oljor är rätt beslut för dig, bör du söka råd från en medicinsk professionell.

Det finns cirka 90 typer av eteriska oljor, här är de mest populära:

  • Pepparmynta ger en energikick och kan också hjälpa till med matsmältningen.
  • Lavendel är känd för att lindra stress och hjälpa dig att somna snabbare. Detta är en utmärkt eterisk olja att börja med eftersom den är mild.
  • Sandelträ används för att minska ångest, och det kan hjälpa dig att fokusera lättare.
  • Bergamott är också känt för att minska stress och kan till och med hjälpa till med hudproblem (t.ex. eksem) när det appliceras direkt på huden.
  • Ros och kamomill kan användas för att förbättra ditt humör och minska negativa känslor, såsom stress eller ångest.
  • Te-träd kan användas för att stärka ditt immunförsvar.
  • Citron kan hjälpa till med matsmältningen, samt ge mentala för

Din väska

Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt You are 50 kr away from free shipping.
Inga fler produkter finns att köpa

Din vagn är tom