Den här webbplatsen har begränsat stöd för din webbläsare. Vi rekommenderar att du byter till Edge, Chrome, Safari eller Firefox.

KÖP 2/3/4 PRODUKTER, FÅ 10%/12%/15% RABATT

Hur tillverkas parfym?

Hur tillverkas parfym?

Parfymer är en av världens äldsta lyxartiklar. Människor har skapat dofter sedan tidernas begynnelse, med den första parfymen som spåras tillbaka till det andra årtusendet f.Kr. I takt med att vi har utvecklats har även tillverkningsprocessen gjort det. I det här blogginlägget kommer vi att dyka ner i den intressanta världen av dofter och ta dig med på en resa genom processen.

Parfymer tillverkade i antiken

I den antika världen kunde parfymtillverkare inte producera syntetiska dofter, så alla dofter var naturliga. Några populära val var blommor, träslag, kryddor (t.ex. kanel och myrra) och oljor. Dessa dofter infusionerades i vätskor och krämer.

Parfymmakare använde uttryckningsmetoden för att extrahera oljor från ingredienser. Kort sagt, detta innebär att man pressar ner ingredienserna tills oljan extraheras.

Dofterna användes inte bara för skönhet och kosmetiska ändamål, utan även för andliga och religiösa syften. Många civilisationer trodde att doften gjorde en kropp eller plats helig.

Med tiden blev det tydligt att parfym var en handel som kunde generera stora pengar. Tillverkningsprocessen utvecklades, och perserna utvecklade destillationsprocessen, som tillät alkohol snarare än olja att vara basen för parfymen.

Trots att processen har blivit enklare och mer avancerad, använder parfymindustrin fortfarande många av de metoder som användes i det förflutna.

Tillverkningsprocessen för parfym

Tillverkning av parfym har många steg som varierar i svårighetsgrad. Till exempel måste ingredienser väljas och samlas in, oljor måste extraheras, blandas, lagras och sedan måste doften genomgå kvalitetskontroll.

Ingredienser som används

Varje parfym eller cologne har sin egen formel. Doften beror på ingredienserna och deras proportioner. En blandning av naturliga och syntetiska ingredienser används för att skapa en doft. De flesta parfymer innehåller även vatten och alkohol, i genomsnitt mellan 10 % och 20 %.

Naturliga ingredienser kan användas för att skapa dofter, såsom:

  • Växter
  • Frukter
  • Träslag
  • Blommor
  • Kol

Unika eller populära dofter tenderar att vara syntetiska kemikalier, eftersom de är svåra eller omöjliga att få naturligt. Några exempel är:

  • Bensen
  • Derivat
  • Syntetiska myskämnen
  • Parabener

Extraktionsmetoder

För att en doft ska kunna skapas måste oljor från naturliga ingredienser extraheras. Det finns olika sätt att göra detta, såsom:

  • Lösemidextraktion: Växter sätts i roterande trummor och täcks med petroleumeter eller bensen. Detta får växten att lösas upp, och en substans (som innehåller oljorna) återstår. Den återstående substansen placeras sedan i etylalkohol, där oljan löses upp och bränns bort. Resultatet är en parfymolja som är mycket koncentrerad.

  • Ångdestillation: Alla naturliga ingredienser placeras i en still, där de förblir tills extraktionen är klar. Den återstående substansen passerar sedan genom rör och kyls ner tills den blir flytande.

  • Uttryckning: Detta är den äldsta metoden för extraktion och den mest enkla. Den innebär att en växt pressas (manuellt eller med maskineri) tills oljan extraheras.

  • Enfleurage: Växter placeras på fettrikt, stora glasplattor som placeras mellan träramar. Växterna flyttas manuellt runt tills fettet har absorberat alla oljor för att skapa doften.

  • Maceration: Detta liknar mycket enfleurage. Fetter värms upp för att suga upp doften, som sedan löses upp i alkohol så att oljorna erhålls.

Blandning av ingredienserna

När oljorna har extraherats måste de blandas tillsammans för att skapa parfymen. Innan blandningen skapas en formel av experter som kallas "näsa" i branschen. Formlerna testas och förbättras över tid för att skapa den perfekta blandningen och inkluderar ofta dussintals, om inte hundratals, olika ingredienser.

Det finns ett brett utbud av ingredienser i parfym, några av dem kan vara överraskande! Till exempel, djurprodukter, t.ex. hanhjortar producerar mysk och bävrar producerar castoreum, båda är populära i branschen. Dessa används för att hjälpa doften att stanna längre.

Andra vanliga ingredienser inkluderar syntetiska kemikalier, kol, mossor, alkohol och vatten. Mängden alkohol i doften påverkar priset; ju lägre koncentration, desto högre pris. Parfymer har därför en låg koncentration av alkohol, medan kroppssprayer har en högre koncentration.

Åldringsprocessen

Parfymer åldras i månader eller år efter att blandningsprocessen är klar. Ju längre parfymen har fått stå, desto högre kvalitet. Åldrandet tillåter dofterna att blandas samman för att skapa en doft som är rik och varaktig.

Kvalitetskontroll

Det sista steget i parfymtillverkningsprocessen är kvalitetskontroll. Detta är absolut nödvändigt och ett av de mest avgörande stegen.

Processen säkerställer att parfymen är säker att använda och inte innehåller gifter eller skadliga produkter. Detta är extremt viktigt för att hålla kunderna säkra.

Till exempel, om naturliga ingredienser har använts, kan ytterligare oljor ha extraherats.

Många varumärken väljer syntetiska dofter, eftersom de inte kräver lika mycket kvalitetskontroll och tenderar att vara säkrare för människor att använda.

Din väska

Grattis! Din beställning är berättigad till gratis frakt You are 50 kr away from free shipping.
Inga fler produkter finns att köpa

Din vagn är tom